Seminarium presenterar ny rapport om certifieringsbluffen


Välkomna vid offentliggörandet av en ny rapport samt frågestund med Amit Thavaraj från nätverket Critical Outsiders

Är det någon skillnad mellan ASC (”ansvarsfullt odlade”) certifierade eller icke-certifierade jätteräkor? Hur går ASC certifieringen till i praktiken? Detta och flera frågor kommer diskuteras under ett seminarium den 29 augusti.

När: Torsdagen den 29e augusti 2019 kl 10-12
Var: Naturskyddsföreningens rikskansli, Åsögatan 115.
Arrangör: Stockholms naturskyddsförenings arbetsgrupp om jätteräkor
Anmäl gärna om du planerar komma! Samt för ytterligare information kontakta: gudrun.hubendick@naturskyddsforeningen.se

Arbetsgruppen om jätteräkor inom Stockholms naturskyddsförening följde tillsammans med partners i syd, nätverket Critical Outsiders, under ett tiotal år den s.k. dialogen, som utarbetade ASC kriterier för certifiering av jätteräkor såsom ”ansvarsfullt odlade”.

Vi kunde under den tiden konstatera att de alltmer urvattnade kriterierna var undermåliga, att principerna som togs fram inte stämde med kriterierna och med vad som bedömdes och certifierades. Om detta berättade Amit Thavaraj i april 2015 på ett seminarium på rikskansliet.

Sedan ASC certifieringen av räkodlingar började år 2014 har vi på plats, i ett par produktionsländer, studerat hur själva certifieringsprocessen gått till samt undersökt huruvida det har lett till några miljö- eller sociala förbättringar i praktiken. Vid seminariet den 29 augusti 2019 kommer resultat från dessa undersökningar presenteras. Som en uppföljning av seminariet 2015 kommer Amit Tharavai från Indien och nätverket Critical Oursiders, redogöra för detta uppföljande arbete. En projektrapport från undersökningarna i Honduras har sammanställts och offentliggörs i samband med seminariet.