Tips till dig som vill påverka butiker som säljer scampi


Här följer några tips till dig som vill besöka butiker som säljer scampi.

Du kan också ladda hem nedanstående text som dokument här: Tips butiksbesök 2016
Butiksbesök

ASC-märkta jätteräkor har fått grönt ljus i WWFs fiskeguide och har börjat synas i butikerna. Det var WWF USA som initierade projektet att skapa en märkning för jätteräkor. Naturskyddsföreningen fortsätter att säga nej till tropiskt odlade jätteräkor vare sig de är certifierade eller inte. När du besöker butiker passa gärna på att kolla om de säljer jätteräkor och ge en eloge om de inte säljer och ifrågasätt om de säljer dom.

Coop har meddelat att de inte tänker saluföra dom. Bravo Coop!
Coop är värd en eloge för detta när du besöker en butik.

ICA har börjat saluföra de ASC märkta jätteräkorna. Mycket beklagligt ICA!
ICA s kundtjänst svarade så här när vi frågade i maj 2015: Att kunna bevisa att de jätteräkor som idag finns på marknaden är producerade på ett etiskt och miljömässigt sätt är nästan omöjligt. Inga certifieringar som finns tillgängliga är tillräckligt trovärdiga. På grund av detta finns sedan 2009 inte jätteräkor i ICA Sveriges sortiment. ICA gav Naturskyddsföreningen i jubileumspresent 2009 att inte längre sälja jätteräkor. Ändå har ICA börjat sälja de ASC märkta jätteräkorna!

Axfood – Hemköp har beslutat sälja de ASC märkta jätteräkorna. Mycket beklagligt Axfood!
Alla Willys butiker är Bra miljöval märkta och säljer därför inte jätteräkor. En eloge till Willys! I butikerna som säljer ASC märkta jätteräkor kan du fråga om dom vet något konkret som bevisligen är bättre än andra icke-certifierade jätteräkor. Det kan dom säkert inte svara på utan hänvisar till WWFs fiskeguide. Då kan du hänvisa till att Naturskyddsföreningen och KRAV som säger nej.

Det är ingen skillnad på de ASC-märkta jätteräkorna och andra tropiskt odlade räkor kan vi konstatera efter att ha sammanställt revisionerna som har gjorts av de ASC certifierade odlingarna!

Du kan också kontakta butikernas kundservice för att framföra dina åsikter:
Coop telefon: 0771-171717
ICA 020-833333 eller http://www.ica.se/kundtjänst/fraga-ica
Axfood telefon 0771-876770 E-post: konsument@axfood.se (Hemköp och Willys)

Hör gärna av er till oss om ni undrar över något eller vill vara med i vår antiscampi-grupp, mer info här.